Hopp til innhold

Sverming

Sverming

Møte ved Reinertsen Honninggård
Tirsdag 04. juni 2019
Kl. 18:16

Hvordan unngå sverming

En metode for å unngå sverming er å ta ut tavler med droneyngel fra bikuben. Formålet med dette er å endre balansen mellom antall dronebier og antall arbeiderbier, og å hindre for mange kjønnsmodne droner i bikuben, da dette utvikler svermetrang. Antall tavler som fjernes vurderes etter dronningas eggleggingskapasitet. Dersom dronninga alt legger mye egg og har store yngelleier vil hun ikke ha behov for like mange droner, og man kan ta ut flere tavler – gjerne tre-fire.

Det er også gunstig å fjerne tavler med mye dronebygg. Dronene bygger asymmetrisk, så dette er viktig for et velordna yngelleie. Tavlene som tas ut kan i begge tilfeller benyttes til å lage og styrke opp avleggere eller lage nye bikuber, da unge dronninger i sitt første år som regel ikke vil sverme. Disse nye kubene kan brukes til å styrke droneproduksjonen der det er satt ut parrekasetter, så det blir større sannsynlighet for at dronningene parrer seg med ønskede droner. Dronene er genetisk like dronningen fra sin kube, så kriteriene for ønskede droner vurderes ut i fra egenskapene til kuben de kommer i fra.

Det behøver ikke være dronning i de nye kubene hvor droneyngelen plasseres, ettersom biene kan klare seg uten dronning i et par uker. Samtidig er det lurt å sette ned én tavle med yngel sammen med dronninga når hun plasseres, da hun foretrekker å kravle ned tavler med nye, unge bier og yngel.

*Avlegger

En avlegger er en sammensetning av bier og én dronning; begynnelsen på et nytt bisamfunn. Dersom en velger å bruke dronetavlene til å lage en avlegger er en metode for å gjøre dette å sette inn én tavle med droneyngel og påsittende bier i en tom kube. Sett inn tavlen sammen med en tavle med honning, en tavle med byggevoks, og en dronning. Alle tavlene og dronninga skal settes i samtidig. Vent tre uker for så å sette i en ny tavle. I denne metoden for å lage avlegger kan også andre yngeltavler benyttes. For å overvintre må avleggere som dette

lages i midten-slutten av juni, til senest første uka i juli. Å bygge avleggeren innenfor dette tidsrommet vil også hindre svekkelse av morkuben. En kan styrke opp avleggeren så mye en ønsker, men vær obs på at de må lages sterkere nærmere høsten. Det finnes mange typer avleggere som kan lages til andre tider og med andre metoder, men å lage et lite bisamfunn på denne måten krever færre ressurser.

Forebygging etter sverming

Sverming er bienes naturlige formeringsmåte, men ødelegger beklageligvis for honningproduksjon. Dersom sverming skulle forekomme vil den første svermen som kommer være hovedsvermen, som drar med den gamle dronninga. Dersom det da er flere dronningceller i kuben, kan svermer med jomfrudronninger forekomme. Den gamle dronninga etterlater gjerne ti-tjue dronningceller i kuben, som kan utgjøre to-tre svermer med jomfrudronninger – men som regel svermer ikke jomfrudronningene. Samtidig kan det lønne seg å forebygge sverming med jomfrudronninger, for å være på den sikre siden. Dette gjøres ved å fjerne dronningcellene fra tavlene og gi kuben en ny, parra dronning. Metoden virker effektivt ettersom den nye dronninga ofte kommer raskt i egglegging, gjerne etter seks dager. Men vær obs på at denne metoden til dels avhenger av vær og føreforhold. Hvis disse faktorene er langt fra ideelle kan det ta opp til seksten-atten dager for den nye dronninga å komme i egglegging.

*Jomfrudronning

Om en ikke får erstattet den gamle dronninga med en allerede parra dronning vil det ta trettifem-førti dager før en kan se en ny eggleggende dronning i morkuben etter hovedsvermen. Når den gamle dronninga forlater kuben gjør hun det mens det fremdeles er yngel igjen, og det vil ta ca. atten-tjueen dager før denne yngelen kryper. Først tolv-femten dager etter den første yngelen kryper vil en se den nye dronninga. Dette er fordi hun bruker tid på å få parra seg, og det tar tid før en ser eggene. Så lenge det er ny dronning på vei vil biene bruke tid på å klargjøre for henne. Så lenge de vet at hun er der vil de samle honning som vanlig.

Høstraps

Biene på Reinertsen Honninggård har gitt over tretti kg honning samlet fra høstraps tidlig i vår.